Mediaopvoeding

Het is helemaal van deze tijd dat er veel met media gewerkt wordt. Scholen maken veel gebruik van tablets en digitale schoolborden. Kinderen groeien op met beeldschermen. Ook thuis hebben veel kinderen een tablet of een spelcomputer. Hoe ga je als ouder hier mee om? Laat je ze vrij in het gebruik van deze schermen? Of maak je daar duidelijke afspraken over met je kind.

 

Aanbevolen voor kinderen in de leeftijd van 10-12 jaar is om niet langer dan twee uur per dag achter een beeldscherm te zitten. Als kinderen langer dan de aanbevolen tijd achter een beeldscherm zitten, kan dit de kans op slaapgebrek, depressie en angsten verhogen. Het is belangrijk om dit te bespreken met het kind, zo weten ze waar ze aan toe zijn. En maak dan ook afspraken over welke schermen het gaat. Blijf betrokken bij het media gebruik van je kind en begeleid  kinderen in het gebruik van media. Daarbij is het belangrijk dat jij zelf ook weet wat er is en wat er speelt. Weet jij welke site's en apps er gebruikt worden? En wat deze inhouden? Zorg ervoor dat je met je kind mee kan praten over de verschillende media en apps.

 

Het ene kind is meer gefocust op beeldschermen dan andere. Het voorbeeld wat ze mee krijgen van anderen kan hierop van invloed zijn. Als opvoeders veel achter hun laptop/tablet/telefoon zitten kunnen kinderen dit voorbeeld overnemen. Als je als opvoeder laat zien dat je graag buiten bent of veel ‘offline’ speelt, op de grond met lego bijvoorbeeld, dan laat je kinderen zien dat je je ook kan vermaken zonder een beeldscherm. De balans tussen stil zitten achter een beeldscherm en fysieke beweging is belangrijk, zo voorkom je ook eventueel overgewicht. 

Bronnen

Okma, K. (2014). Minipubers! Tielt: Lannoo.

www.mediaopvoeding.nl.


Reactie schrijven

Commentaren: 0