· 

De voordelen van een vast avondritueel.

De meeste kinderen hebben behoefte aan voorspelbaarheid, zeker kinderen in de leeftijd van een dreumes of een peuter. Overdag maken zij veel nieuwe dingen mee, ze zijn de wereld aan het ontdekken en dat kan vermoeiend en spannend zijn. Het creëert dan veiligheid om bepaalde gebeurtenissen op een dag voorspelbaar te laten verlopen, zo weten kinderen precies waar ze aan toe zijn. 

 

Ook het avondritueel, voor het slapen gaan, kan je volgens een vast patroon laten verlopen. Door elke avond dezelfde handelingen te herhalen creëer je zekerheid en veiligheid voor een kind. Rituelen geven kinderen rust. De hele dag leren ze nieuwe dingen en zijn ze druk met het verkennen van de wereld. Het geeft dan rust als ze iets bekends, voorspelbaars doen. Even geen nieuwe dingen leren, maar een vertrouwd ritueel. Zo worden ze ook rustig en zullen ze makkelijker is slaap komen.

Een routine is een vaste volgorde van bepaalde handelingen. Een routine is geen keurslijf, maar een patroon. Je hoeft je ritueel niet altijd precies op dezelfde tijd, hierin moet je flexibel kunnen zijn. Je kan wel een richtlijn hebben voor de bedtijd, maar je mag daar best eens van afwijken. De gemiddelde slaaptijd voor een kind vanaf 1 jaar is 12 uur slaap per etmaal. Dat betekent dat een 1 jarige gemiddeld 12 uur van de 24 uur in een dag slaapt.
Het ritueel voor het slapen gaan kan er bij iedereen anders uit zien. Het is maar net wat jij belangrijk vindt. Wil je een boekje lezen, een liedje zingen, knuffelen of iets anders doen, dat kan allemaal. Belangrijk is wel dat je altijd hetzelfde doet in dezelfde volgorde. Bijvoorbeeld na het omkleden en tandenpoetsen lezen we eerst een boekje en dan zingen we een liedje. Zo weet het kind precies waar het aan toe is, dat is de voorspelbaarheid waar kinderen waarde aan hechten. Wat wel per keer verschillend kan zijn is welk boekje je leest of welk liedje je zingt. Ook is het van belang dat je een ruimte kiest waar het ritueel zich plaats vindt. Bijvoorbeeld altijd in de eigen slaapkamer of in de slaapkamer van ouders. Als je de ene keer de tanden in de badkamer poetst en dan weer in de slaapkamer kan dat verwarrend zijn voor de kinderen. Bedenk ook dat als je de ene keer één boekje leest en de andere keer twee dat je kindje dan ook leert dat er speling in de regels zit en voor je het weet moet je elke avond de halve boekenkast lezen voordat je kindje wil gaan slapen. Wees dus consequent in de hoeveelheid boekjes en liedjes.

Voordeel van een vast ritme is dat als er ergens anders geslapen wordt het vaste ritme veiligheid geeft en het kind goed kan slapen ook in een vreemde omgeving.

 

Als je eenmaal een ritme hebt wil dat niet zeggen dat je deze vol moet houden totdat ze zelf naar bed gaan. Een ritme kan je veranderen, maar houd hierbij wel rekening met de veiligheid van een kind, kleine veranderingen. Gooi niet in één keer het hele ritme om, dit kan voor een kind als onveilig worden ervaren. 

Bronnen:                                                                                                       

Lampe, S. (2013). Dreumes in dromenland. van mama! uitgeverij.

Timmers-Huigens, D. (2004). Opvoeden praktisch bekeken. Houten: Bohn Stafleu Van Loghum.

www.mens-en-gezondheid.infonu.nl


Reactie schrijven

Commentaren: 0